Flatiron épület

Flatiron épület

New York egyik első felhőkarcolóját Flatiron Buildingnek, vagy angolul "Iron"-nak hívják. Hogy honnan származik a név, az már az épület első pillantásra is nyilvánvaló.

A 10 legjobb szálloda New Yorkban

A Vas az egyik vezető turisztikai látványosság, köszönhetően az újszerű hegyes és nagyon keskeny formájának, és mindenképpen érdemes meglátogatni, ha Manhattanben barangolsz.

Építészet és történelem

A Flatiron Building a neoreneszánsz stílushoz ragaszkodik, mint sok más, a 20. század elején épült New York-i épület. Daniel Burnham építész jól használta ki az 5. sugárút és a Broadway közötti háromszög alakú teret, és az épület formáját a helyszínről másolta le.

Legkeskenyebb lekerekített csúcsánál a "Vas" mindössze 2 méter széles, legszélesebb pontján pedig kevesebb mint 25 méter, ami 87 méteres magasságával együtt nagyon karcsú és finom benyomást kelt.

Az épület 1902-ben készült el, és az akkoriban új acélszerkezetének köszönhetően a Park Row Building után a második legmagasabb épület volt New Yorkban.

Hogyan juthat el a Flatiron Buildinghez?

Az épület a Madison Square Park déli végénél, Manhattan belvárosában található, és New York mindkét főutcájának egyik látványossága: 5. Avenue és a Broadway, amelyek itt keresztezik egymást.

A legközelebbi metróállomás:

  • 23 St (kb. 20 méter): sárga R és W vonalak.
  • 23 St (kb. 230 méter): 6-os zöld vonal

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót New York-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.