Empire State Building

Empire State Building

Elegáns szépség, amely Manhattan fölé magasodik, ízléses és uralkodó, magabiztos és évtizedek óta vonzza a városba látogatók figyelmét. Az Empire State Buildingről beszélünk, a világ egyik leghíresebb felhőkarcolójáról.

Az Empire State Building 103 emeletből áll, és fenséges art deco építészeti stílusa annyira jellemző New Yorkra.

A 10 legjobb szálloda New Yorkban

Az épület New York állam becenevéről kapta a nevét: The Empire State.

Az Empire State Building magassága

Az épület antennájával együtt 443 méter magas, míg a tető 381 méter magas. Az 1931-es elkészülte óta több mint 40 éven át a világ legmagasabb épülete volt. Csak 1972-ben vette át a World Trade Center északi tornya a csúcsot.

A szeptember 11-i terrortámadások és a World Trade Center összeomlása után az Empire State Building nem tért vissza a világ legmagasabb épületeinek csúcsára, de a Willis Tower és a chicagói Trump International Tower után a 3. legmagasabb lett az USA-ban.

Belépőjegy a kilátóteraszra

Az Empire State Building két kilátóterasszal büszkélkedhet. Ez naponta 9:00-0:00 óra között tart nyitva.

  • 86. emelet - fedélzet: a fő kilátóterasz, amelynek szabadtéri terasza az egész felhőkarcolót körbejárja, és 360°-os kilátást biztosít.
  • 102. emelet - Top Deck: egy beltéri, padlótól a mennyezetig érő üveggel ellátott kilátószint, amely a lehető legmagasabb emeletet kínálja, de nincs kültéri terasza.

Mindkét kilátópontra előre kell jegyet foglalni, és a helyszínen nem kaphatók. Kizárólag az épület hivatalos weboldalát használja: esbnyc.com/buy-tickets.

Az árak a következők:

  • 86. emelet: 44 $ + adók = 48 $, naplemente alatt 59 usadollár.
  • Mindkét emelet: 77 $ + adók = 84 $, napnyugta alatt 100 usd.
  • Gyermekek és nyugdíjasok kis kedvezményt kapnak (2-4 $).

Az ESB-ből nyílik a legjobb kilátás?

Sok utazó nem tud betelni az Empire State Buildingről nyíló kilátással, de ezzel az állítással nem igazán vitatkoznánk.

Persze, a központi elhelyezkedésnek köszönhetően egész Manhattan a tenyeredben van, de New York egyik legszebb felhőkarcolójáról lemaradsz, amikor a kilátásról gyönyörködsz. Természetesen az Empire State Buildinget.

Ezért mi egy kicsit olcsóbb, de annál fontosabb kilátópontot ajánlunk, ahonnan úgy láthatod Manhattant és az Empire State Buildinget, mintha a tenyeredben lenne a közeli Rockefeller Centerben.

ESB éjszakai világítás

1976-tól kezdődően került fel az épület megvilágított teteje, amely immár évtizedek óta meghatározza Manhattan látképét.

A felhőkarcoló tetejének alapértelmezett világítása fehér, de a világítás nagyon gyakran változik a nagyobb események, nemzeti ünnepek alkalmával, és a vállalkozások akár fizethetnek is azért, hogy a világítás a saját színükben pompázzon. És például azokon a napokon, amikor valamelyik nagy New York-i sportklubnak hazai meccse van.

Szent Patrik napján például zöld színben világít a torony, nagyobb amerikai ünnepeken vagy választási napokon az amerikai trikolór színeiben piros, fehér és kék színben világít, 1995-ben például a Microsfot színeiben világítottak a reflektorok.

A világítás nagyon gyakran változik, általában hetente többször, és amikor történetesen nincs jeles nap, akkor fehér.

Az éjszakai világítási naptárban tájékozódhat arról, hogy az Empire State Building egy adott napon hogyan lesz kivilágítva, a hivatalos weboldalon: esbnyc.com/about/tower-lights.

Szállás az ESB-nél

Tekintettel arra, hogy New York City szívében található, az Empire State környékén 257 eurótól kezdődően éjszakánként számítsanak szállodai árakra. A következő, a torony közelében található szállodákat ajánljuk például:

Történelem és építés

Az Empire State Building rekordidő alatt épült, annak ellenére, hogy a nagy globális pénzügyi válság nehéz időszakában épült. Csak az építési terveket a Shreve, Lamb és Harmon építésziroda mindössze 2 hét alatt tervezte meg.

Az épület eredetileg csak 80 emeletes lett volna, de miután a konkurens Chrysler Building tervezett magasságát megnövelték, a projektet 102 belső + 103. külső emeletre módosították.

A munkálatok 1929-ben kezdődtek, és az építkezés üteme valóban szédítő volt: hetente átlagosan 4,5 emeletet építettek, és az Empire State Buildinget 1931. május 1-jén avatták fel.

Érdekesség, hogy a legfelső emeletek eredetileg léghajó-kikötőnek készültek, de többszöri próbálkozás után ezt az ötletet rendkívül kockázatosnak ítélték, és elvetették.

Hogyan juthatunk el az ESB-hez?

New York város összetéveszthetetlen nevezetessége a híres 5. sugárút és a nyugati 34. utca sarkán, szinte Manhattan közepén áll.

A legközelebbi metróállomás:

  • 34 St/Herald Sq (kb. 200 méter) - sárga N, Q, R, W és narancssárga B, D, F, M vonalak.
  • 33 St (kb. 200 méter) - 6-os zöld vonalon.

A következő buszjáratok szintén közvetlenül az épület alatt állnak meg: M1, M2, M3, M5, M55, M34, QM10, QM12, QM15, QM16, QM1, QM18, QM24, X27, X28, X37, X38, BM5.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót New York-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.