Szardínia - mi a legjobb módja az utazásnak

Szardínia

Szardínia kiterjedt buszjárat-hálózattal rendelkezik, amelyet számos vasútvonal egészít ki.

A kisebb üdülőhelyekre azonban csak naponta néhányszor járnak buszok, és egyes turisztikai célpontok egyáltalán nem is érhetők el tömegközlekedéssel. Ezért a szardíniai nyaralás tervezésekor

Szálláshely keresése Szardínián

Autóval

Ha a sziget felfedezését tervezi, akkor az autó a megfelelő választás. Autókat az összes repülőtéren, de természetesen a főbb turisztikai központokban is lehet bérelni.

A sziget gyorsforgalmi utakkal rendelkezik, amelyek összekötik a legnagyobb városokat, mint Cagliari, Sassari, Oristano, Nuoro és Olbia. Szardínián nincs autópályadíj és matrica sem szükséges. A főútvonalakon kívül keskeny és gyakran nagyon kanyargós utakra kell számítani. Csak tapasztalt sofőr vezethet.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Szardínia területén

Az autóbérléssel és az autóval való utazással kapcsolatos részletes információkért Szardínián, olvassa el Szardínia autóbérlés cikkünket.

Vonatok Szardínián

Szardínián a rendszeres vasúti közlekedést két társaság végzi, ezek nem ismerik el egymás jegyeit, ezért mindig új jegyet kell váltani, még vonatváltáskor is.

Trenitalia

A sziget fővonala a fővárostól, Cagliaritól Ozieri-Chilivaniig tart, ahol tovább ágazik két vonalra.

Az egyik Olbia/Golfo Aranci, a másik pedig Sassari és Porto Torres felé visz.

Cagliari és Olbia között 18 eurós jegyet vásárolhatsz, és körülbelül 3 óra 20 percet tölthetsz az úton. A Sassari felé valamivel kevesebbe kerül az utazás, a jegy 16,50 eur-ba kerül, és az út 3 órát vesz igénybe. Olbia és Sassari között pedig 8,10 eurót kell fizetni.

A Trenitalia másik két járata Cagliariból a belföldi Carbonia és Iglesias városokba közlekedik, de ezek nem nagyon használhatóak a turisták számára.

A menetrendeket és az árakat a Trenitalia honlapján online ellenőrizheti, a jegyeket nem kell online megvásárolni, a regionális járatok esetében az ár az állomáson érvényes.

ARST

A másik három vonalat az ARST üzemelteti, ahol csak az állomáson vagy a kalauztól lehet jegyet venni. Alternatív vásárlási lehetőség a Tabnet mobilalkalmazás (Google Play / App Store).

A legfontosabb ARST-vonal az Alghero és Sassari közötti vonal, amely Sorsóig tart, illetve a Macomer (csatlakozik a gerincvonalhoz és a Trenitalia járataihoz) és Nuora közötti vonal.

E vonalak menetrendje megtalálható az arst.sardegna.it weboldalon.

Trenino Verde

A nyári szünidőben érdemes megfontolni, hogy felszálljon a Trenino Verde turistavonatra, amely a tengerpart és a szárazföld belseje közötti gyönyörű vonalakon közlekedik, amelyeket már nem használnak a menetrend szerinti vonatok. A 20. század közepén épült motoros kocsik lassú, szeretetteljes utazást tesznek lehetővé gyönyörű helyeken keresztül, nagyszerű élményt nyújtva.

A Trenino Verde minden nyáron 5 különböző útvonalon közlekedik, 14 naponta 1-2 alkalommal. Az egy útra szóló jegyek árai 12 eur és 17 eur között mozognak.

További információért látogasson el a hivatalos treninoverde.com weboldalra.

Buszok Szardínián

A buszok a fő közlekedési eszköz, ha a tengerparton és a főbb turisztikai látványosságok felé szeretnénk eljutni.

A hálózat meglehetősen sűrű, azonban figyelembe kell venni a járatok korlátozott gyakoriságát.

A legtöbb nagyobb városba naponta legalább 5-8 alkalommal közlekednek járatok, a kisebb üdülőhelyeken azonban előfordulhat, hogy csak napi 3 járat közlekedik. Azt is szem előtt kell tartani, hogy vidéken előfordulhat, hogy egyáltalán nincs kiírva buszmegálló, és ha van is, a buszmegállóról nem tájékoztatnak az oszlopon.

A városi és távolsági buszok megállóinak helyét nagyon jól ismerik. en.mapy.cz, ami nagyban segíti a tájékozódást.

Szardínián több busztársaság is működik.

Regionális járatok Szardínia egész területén

A fő tömegközlekedési hálózatot az ARST buszok látják el, amelyek regionális járatokat üzemeltetnek a nagyobb városokból kb. 100-120 km-es távolságig. A sziget egész területén találkozhatunk velük.

A közlekedés nagyon olcsó, a helyközi járatokra a jegy ára 15 kilométerenként 1 euró körül mozog.

Cagliariban és Algheróban az ARST is üzemeltet tömegközlekedést, ahol egy 90 perces jegy 1,30 euróba kerül, egy 120 perces jegy pedig villamossal kombinálva akkor 2 euró.

Hol lehet jegyet vásárolni

A papírjegyek vásárlása az ARST-nél bonyolultabb. Erősen ajánlott a buszra való felszállás előtt megvásárolni őket egy ARST-kioszkban (csak a nagyvárosokban mindig a buszpályaudvaron) vagy újságárusoknál vagy kisebb üzletekben.

Mindig van lehetőség 24 órás jegyet is vásárolni egy adott útvonalra, amely az egy útra szóló jegy árának kétszerese. Ez akkor lesz hasznos, ha távolabbi helyekre (jellemzően tengerpartokra) utazik, ahol nem lehet jegyet vásárolni.

Bár a sofőr árul jegyeket, nagyon gyakori, hogy elfogynak a jegyek, és előre megvásárolt jegy nélkül nem engedi felszállni a járműre.

A legjobb megoldás a mobilalkalmazások használata. Az ARST és a Trenitalia buszokon és vonatokon való utazáshoz két alkalmazást használjon, amelyek mindegyike ugyanazokat a jegyeket kínálja ugyanolyan áron:

Menetrendek és menetrendek

A járatok és menetrendek legkönnyebben a fuvarozók hivatalos weboldalain találhatók meg.

Regionális és távolsági járatok Olbiából

Az ARST mellett, amely számos útvonalat üzemeltet Olbiából, más busztársaságok is igénybe vehetik a főként a Costa Smeralda mentén vagy Szardínia-szerte közlekedő távolsági járatokat:

 • SunLines - Olbia és a Costa Smeralda, Palau, Porto Torres közötti alacsonyabb árú (kb. 1-2 eur/ 10 km) közforgalmú járatok, Olbia és Sassari, Alghero és Alghero repülőtere közötti kereskedelmi járatok (kb. 20-25 eur).
 • Caramelli Tours - járatok Olbiából a Costa Smeralda mentén
 • Deplano - távolsági járat Olbiából San Teodoro, Budoni és Cala Gonone érintésével Nuoróba.
 • Turmo Travel - távolsági járatok Olbiából Cagliari és Santa Teresa Gallura kikötője felé, regionális járatok Olbiából Bono, Budduso és Telti felé.

Regionális és távolsági járatok Algheróból

Az ARST mellett, amely számos járatot üzemeltet Algheróból, más busztársaságok is igénybe vehetik az Alghero környéki városokba és a távolsági járatokra történő eljutást:

 • SunLines - Sassari és Olbia (kb. 25 eur): kereskedelmi járatok Alghero repülőteréről és központjából Sassari és Olbia felé (kb. 25 eur).
 • Turmo Travel - járatok Bonorva belvárosi városába.
 • Reden Tours - járat Alghero repülőteréről Macomeren keresztül Nuoróba.
 • Digitur - járat Algheróból Castelsardón és Badesin keresztül Santa Teresa Gallurába.
 • Sardabus - Algheróból Stintino üdülőhelyre közlekedő járat
 • Logudoro Tours - távolsági járat Alghero repülőteréről Macomeren és Oristanón keresztül Cagliariba.

Regionális és távolsági járatok Cagliariból

Az ARST mellett, amely számos járatot üzemeltet Cagliariból, más busztársaságok is igénybe vehetik a Cagliari környéki városokba és a távolsági járatokra történő eljutást:

 • Turmo Travel - Olbia, Arzachena és Santa Teresa Gallura felé irányuló távolsági járatok
 • Logudoro Tours - távolsági járat Cagliariból Oristanón és Macomeren keresztül Alghero repülőterére.
 • Murgiabus - regionális járatok a közeli Quartu, Nora és Sarroch városokba.

Regionális és távolsági járatok az északi partvidékről

Szardínia egyik leglátogatottabb része az északi partvidék (Palau, Porto Torres, La Maddalena), amely (a hagyományos ARST közforgalmú buszjárat mellett) más magánvállalkozókat is vonz:

 • Sardabus - számos regionális járat Badesi üdülőhelyen és Santa Teresa Gallura (La Marmorata) környékén, valamint Castelsardótól Tempio Pausaniáig.
 • Caramelli Tours - regionális járatok Palau és Isola Gabbiani, valamint Capo d'Orso között.
 • SunLines - regionális járatok Costa Smeralda és Olbia, valamint Palau között.
 • Turmo Travel - távolsági járat Santa Teresa Gallura és Cagliari között, valamint helyi járatok a La Maddalena-szigetcsoport felé
 • Digitur - járatok Santa Teresa Gallura, Badesi, Castelsardo és Porto Torres városokból Sassari és Bosa, Cuglieri és Is Arenas tengerpartja felé.

Hajóval

A Szardíniáról a La Maddalena szigetcsoportra, Asinara szigetére és San Pietro szigetére (Carloforte kikötője) közlekedő nyilvános kompokat egy társaság, a Delcomar üzemelteti.

Az egy útra szóló jegyek ára 3,70 eurótól La Maddalena szigetére 10 euróig terjed San Pietro szigetére.

 • Menetrendek és árlista a következő címen delcomar.it
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.