Metropolitan Művészeti Múzeum

Metropolitan Művészeti Múzeum

A Metropolitan Művészeti Múzeum, vagy ahogy a New York-iak körében gyakran hallani lehet, röviden a MET, 1870 óta a Central Park keleti szélén található. A legnagyobb művészek világhírű alkotásait állítja ki, és évente 7 millió turista lépi át a Metropolitan Művészeti Múzeum kapuit.

A 10 legjobb szálloda New Yorkban

Több mint 190 000négyzetméteres területével és több mint 2 millió kiállítási tárgyával a MET a nyugati félteke legnagyobb múzeuma és a világ 5. legnagyobb múzeuma.

Mire számíthat a múzeumban és a MET gyűjteményeiben

Kis túlzással a MET egy hatalmas múzeum, amely számos más, kisebb múzeumot rejt a gyomrában. A művészeti gyűjtemények különböző korszakokból és a világ különböző részeiről származnak.

A következő részlegeket semmiképpen ne hagyja ki. Ha igazán érdekel a művészet, mindenképpen szánj legalább 2 napot a Met meglátogatására.

Egyiptomi művészet

A New York-i Metropolitan Múzeum a világ egyik legfontosabb egyiptomi gyűjteményekkel rendelkező intézménye. Ráadásul a több mint 26 000 műtárgy nagy része a MET saját régészeti munkájából származik, amelyet közvetlenül a MET munkatársai végeznek.

Nemcsak az Egyiptomi Osztály, hanem az egész múzeum fő kiállítási tárgyai közé tartozik az eredeti denderai templom, amely az asszuáni gát építése során megsemmisült volna, és ezért az Egyesült Államoknak adományozták. Miután szétszedték, a múzeum egy különálló hatalmas csarnokában újra összeállították, és Kr. e. 15 körülről származik.

További fontos emlékek a Kr. e. 2. évezredből származó Perneb sírja vagy Hatsepszut királynő szentélyéből származó szobrok. Összességében a lelkes egyiptológusok számára csak ennek a részlegnek a meglátogatása több mint 2 órát vesz igénybe.

Ázsiai művészet

Az Európában páratlan távol-keleti művészeti szárny rendkívül átfogó. Több mint 35 000 tárgy található Indiából, Kínából és Japánból, amelyek az i. e. több ezer évre nyúlnak vissza.

A Ming-dinasztia kerti udvara népszerű kiállítás.

Görög és római ókor

A gyűjtemény több mint 17 000 tárgyat tartalmaz az ókori Görögország legkorábbi korszakától a késő Rómáig, és a múzeum egyik legrégebbi gyűjteménye. Kiemelkedő darabjai közé tartozik a monumentális Amathosz-szarkofág a Kr. e. 5. századból és egy etruszk szekér.

A legnépszerűbb kiállítási tárgyak közé tartoznak a Boscoreale nemesi villa freskóinak és festményeinek részletes rekonstrukciói, amelyet a Vezúv vulkán Kr. u. 79-ben történt kitörése temetett maga alá.

Iszlám művészet

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum a világ egyik legnagyobb gyűjteményével büszkélkedhet, amely az iszlám világ minden tájáról származó műalkotásokat tartalmaz. Ez az osztály azonban nem közvetlenül a vallási témájú tárgyakra specializálódott, hanem minden olyan művészeti alkotásra, amely abból a világból származik, ahol az iszlám a fő vallás.

Ennek a részlegnek a fénypontjai közé tartozik az Iránból és a mogul Indiából származó miniatűr festmények gyűjteménye.

A több mint 12 000 tárgy között számos kézirat, kerámia és textil is található.

Európai festmények, szobrok és díszítőművészet

Az európai kontinens a MET-ben két részlegben képviselteti magát.

Az első kizárólag a 13. századtól a 20. századig terjedő időszakot felölelő festményekkel foglalkozik, és az európai nagyok híres festményeit mutatja be. Példaként említhetjük a következőket:

 • Rembrandt: Arisztotelész Homérosz mellszobrával.
 • Vermeer: Vermeer: Fiatal nő egy vizes kancsóval
 • Van Eyck: Ecky: Az utolsó ítélet
 • Idősebb Brueghel: Delhelhelhel: Az aratás
 • Tiziano: Vénusz és a lantos
 • Van Gogh: Madame Ginoux
 • Cézanne: Csendélet almával

Összesen több mint 1700 festményt csodálhatunk meg.

A második részleg a szobrászatnak és a háromdimenziós művészetnek van szentelve, és ez a legnagyobb az egész múzeumban. Több mint 50 000 tárgyat tartalmaz, és főként a reneszánsz korszaknak van szentelve.

Az amerikai szárny

Természetesen nem szabad kihagyni az amerikai kontinens művészeivel foglalkozó részleget sem. Az európaiak számára ez a szárny meglehetősen egzotikus, hiszen Európában nem sok jelentős múzeum térképezi fel az Egyesült Államok művészetét.

A látogatók számára ez a szárny elsősorban a 18. századtól a 20. századig terjedő időszakból származó festményeket, szobrokat és egyéb tárgyakat kínál.

A múzeum egyéb szárnyai, amelyek nem fértek bele részletes áttekintésünkbe:

 • Ősi Közel-Kelet - több mint 7000 tárgy Sumer, Babilon és Elam területéről.
 • Afrika, Óceánia és Dél-Amerika - több mint 11 000 műtárgy az ausztrál falfestményektől az inka emlékekig.
 • Fegyverek és páncélok - rendkívül népszerű kiállítás több mint 14 000 katonai tárgyból, az 5. századi japán kardoktól a 20. századi lőfegyverekig.
 • Ruházat és divat - több mint 35 000 darab divatos öltöny és kiegészítő, gyakran híres divattervezők kiállításainak ad otthont.
 • Zenei hangszerek - több mint 5 000 kiállított tárgy a világ minden tájáról származó hangszerekből a történelem során.
 • Robert Lehman Collections - európai festészeti magángyűjtemény.

MET-épület és tetőkert

Már maga a múzeum épülete is figyelemre méltó része a múzeumnak, amelynek eredeti része monumentális Beaux-Arts stílusban épült. Az eredeti rész 1880-ban készült el, de az évtizedek során fokozatosan bővítették és modernista üvegbővítményekkel egészítették ki, és fokozatosan tovább bővítik.

Összességében az épület több mint 400 méter hosszú, és a világ legnagyobb múzeumi épületei közé tartozik.

A múzeum rendkívül népszerű része a szabadon látogatható tetőkert, amely a Central Parkra és a déli oldalán lévő magas lakóépületek égboltjára néz. Itt kávézót, bisztrót, számos nyugágyat és padot, valamint rengeteg zöld növényt találunk.

Belépőjegy és nyitvatartási idő

A belépés sokáig önkéntes volt, de 2018-tól rendszeres belépődíjat kell fizetni.

A jegyárak a következők:

 • Felnőttek - 30 USD
 • Idősek 65 év felett - 22 USD
 • Diákok érvényes ISIC-kártyával - 17 USD
 • 12 év alattiaknak ingyenes

Javasoljuk, hogy a jegyeket a hivatalos weboldalon keresztül vásárolja meg előre, így elkerülheti a pénztáraknál gyakran igen hosszú sorban állást.

Kedden, szerdán, csütörtökön és vasárnap 10:00-19:00 óra között, míg pénteken és szombaton 21:00 óráig tart nyitva.

Szerdán a múzeum kapui zárva maradnak.

A múzeum hivatalos honlapja: metmuseum.org

Hogyan juthat el a MET-be?

A Metropolitan Művészeti Múzeum az Ötödik sugárúton található, nagyjából közvetlenül a Central Park szélén.

Ide a 6-os zöld metróval juthat el, a legközelebbi megálló a 86 St Lexington Av. 86 St Lexington Av. vagy a Természettudományi Múzeumtól, amely a Central Park másik oldalán található, az M79-SBS busszal az E 79 St/5 Av (MET) és a Columbus Av/w 80 St (AMoNH) között.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót New York-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.