Görögország - hagyományos ételek
Milyen ételeket érdemes megkóstolni Görögországban? Mit árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
Görög konyha
A görög konyha a mediterrán és a keleti ízeket ötvözi, török hatásoktól befolyásolt, fokhagymában, olívaolajban és különleges fűszerekben gazdag. A zöldségek és gyümölcsök széles választékát kínálja.
A halat és a húst szinte mindig grillezik, de a bárány- vagy birkahúst előnyben részesítik.
Jellemző zöldségek az articsóka, a tök, a padlizsán, a cukkini, a paprika és a csípős paprika, általában töltve vagy olajban pácolva.
A leggyakoribb ital a bor és a kávé, amelyet minden görög szeret és naponta többször is fogyaszt.
Tipikus görög specialitások
Görögország számos jól ismert ételt adott a világnak, amelyek a világ minden táján megtalálhatóak. De ne feledkezzünk meg a kevésbé ismert és talán még jobb görög specialitások megkóstolásáról sem. Nézzünk egy válogatást a legjobb hagyományos görög ételekből.
Főételek
Muszaka - az egyik leghíresebb görög étel, gyakran "balkáni lasagne"-nak is nevezik. Több réteg sült padlizsánból (ritkán egy tál cukkinis padlizsánból) áll, amelyet bárányhússal közrefognak, és béchamel mártással körítik.
Gyros - népszerű görög gyorséttermi étel, amely világszerte elterjedt, és gyakran összetévesztik a török kebabbal vagy az arab shawarmával.
Az igazság az, hogy ezek nagyon hasonló ételek. Mindkettőnek hasonló az alapja, a húst lassan sütik egy forgó pálcán, majd fokozatosan levágják. Míg a gyros főként sertés- és birkahúsból készül, addig a kebab csirkéből, bárányból vagy borjúból.
A fűszerezés is különbözik; a "gyros" kifejezés eredetileg csak a hús ízesítésére használt fűszerekre vonatkozott, később azonban magára az ételre is általánossá vált. A görög gyrost általában tzatziki mártással és ritkán pitakenyérrel tálalják.
Szuvlaki - a gyros után talán a legnépszerűbb görög gyorsétel, vagyis az az étel, amelyet bármikor és bárhol kaphatunk a jobb éttermektől a leglepusztultabb büfékig.
A souvlaki apró húsdarabok, általában sertés- vagy csirkehús, amelyeket leggyakrabban nyárson sütve tálalnak. Sok standon és étteremben azonban pitakenyérben is kínálnak souvlakit, ami nagyon hasonlít a pitakenyérben sült gyroshoz.
Hal - Bár Görögországot szorosabban kötik a tengerhez, mint bármely más európai országot, és annak ellenére, hogy minden görög étteremben sokféle halat és tenger gyümölcseinek széles választékát találja, némileg meglepő módon a görögök körében nem annyira népszerű. A tenger gyümölcsei rendszeresen fogyaszthatók, de biztosan nem napi rendszerességgel.
Tenger gyümölcsei - a halakon kívül természetesen minden étteremben kínálnak más tengeri herkentyűkből, például kagylóból, garnélarákból és polipból készült ételeket (többnyire salátákat) is.
Görög saláta - a klasszikus görög saláta mindenütt jelen van, és gyakran fogyasztják köret helyett. Elmondható, hogy nagyon hasonlít a bolgár apróra vágott salátához, csak kevésbé ízletes. Feta sajtdarabokból, paradicsomból, paprikából, uborkából, olajbogyóból és hagymából áll.
A hagyományos görög saláta mellett a padlizsánsaláta is nagyon népszerű.
Előételek és köretek
Tzatziki - valószínűleg a leggyakoribb kísérője a húsoknak és más ételeknek. A tzatziki egy szűrt joghurtból, uborkából, fokhagymából, olívaolajból és fűszernövények keverékéből álló étel.
Sajtos vagy húsgombóc - nagyon gyakori előétel, amely szinte minden étteremben kapható.
Dolmades - kiváló könnyű étel a forró napokra. A Dolmades párolt szőlőlevélből készült tekercsek, amelyeket leggyakrabban rizs, menta, kapor, majoránna és bors keverékével töltenek meg, és citromlével leöntik. De lehet hússal vagy zöldséggel is tölteni.
Taramasalata - egy jól ismert rózsaszínű paszta vagy kenőcs, amelyet leggyakrabban kenyérrel fogyasztanak előételként. Sózott füstölt ikrából, általában tőkehalból vagy tengeri tőkehalból készül, amelyet fokhagymával, hagymával, citromlével és néha kenyérmorzsával kevernek.
Avgolemono - hagyományos görög leves, amelyet gyakran ünnepnapokon vagy fontos alkalmakkor készítenek. Alapja csirkealaplé, amelyet rizzsel és hússal főznek. Legfontosabb összetevőit, nevezetesen a citromlevet és a tojást a legvégén adják hozzá.
Feta sajt - a görög sajt a világ egyik legrégebbi sajtja, amely a Kr. e. 4. századból származik. A leghíresebb kétségkívül a feta sajt, amely 70%-ban juhtejből és 30%-ban kecsketejből készül. A túró íze kellemesen sós, és nem olyan aromás, mint például a balkáni sajtoké.
A sült feta sajtot gyakran előételként fogyasztják.
Pitakenyér - a hagyományos görög pitakenyeret szó szerint mindenhez fogyasztják, főétkezéshez, reggelire vagy uzsonnára egyaránt. Egy étteremben a pitakenyérért általában 2 euró körüli kis felárat kell fizetni.
Édességek
Baklava - bár a baklava eredetileg nem görög desszert (az egész Közel-Keleten elterjedt), valószínűleg ez a legnépszerűbb helyi édesség. A kis filo tésztadarabokat dióval, mézzel és sziruppal töltik meg.
Portokalopita - nagyon népszerű narancsos sütemény, amelyet édes, általában narancsos szirupba áztatnak. Ez az édesség az egyik leggyakoribb reggeli lehetőség.
Loukoumades - olajban sült kis édes golyók vagy fánkok, amelyeket mézbe és fahéjba mártogatnak, és a baklavához hasonlóan mindenütt jelen vannak.
Kataifi - hasonló ízű, mint a baklava, de a tésztából finom tésztát készítenek, amelyet golyóvá vagy tekerccsé sodornak, vajban kisütnek, és sziruppal körítik.
Hagyományos görög italok
Retsina - tipikus görög bor (általában fehér, de lehet rozé is), amelyhez fenyőgyantát adnak, ami nagyon különleges ízt kölcsönöz neki. A retsinát gyakran főétkezésekhez szolgálják fel.
Ouzo - a legnépszerűbb görög szeszesital, amelynek alkoholtartalma akár 48% is lehet. Ez egy ánizslikőr, amelyet (az ánizs mellett) más fűszernövényekkel, jellemzően szegfűszeggel, fahéjjal, édesköménnyel vagy korianderrel ízesítenek. Az ouzót gyakran vízzel vagy jéggel keverik, és a görögök mindig készítenek hozzá egy kis feta sajtból, polipból vagy görög kolbászból álló loukaniko falatot, hogy elkortyolhassák.
Metaxa - minden bizonnyal a világ leghíresebb görög itala. A metaxát többféle borból desztillálják, és alkoholtartalma körülbelül 38%. A Metaxa minőségét csillagokkal értékelik, háromtól (a legkevesebb) a tizenkettőig (a legtöbb, de ezek a Metaxák ritkák, és az áruk is ennek megfelelő). A legjobb kompromisszum az ár és a minőség között az 5*-os Metaxa.
Görög kávé - a török kávéhoz hasonló sajátos elkészítési módszer. A kávébabokat alacsony hőmérsékleten főzik egy java-ban, aminek eredményeképpen krémes hab keletkezik, amit "kaimaki"-nak neveznek.
Hogyan étkezzünk úgy, mint egy helyi
Ne hagyja ki egy tipikus görög taverna meglátogatását, ahol megkóstolhatja az összes görög specialitást, és esetleg desszertet is kaphat jutalomként.
A görögök nagyon szeretnek tavernákba járni, és hacsak nem egy szállodában vagy egy turisztikai központ közepén lévő, kifejezetten turistaétteremben jársz, gyakran még az üdülőhelyeken is több görög lesz a tavernában, mint külföldi látogató.
Görögországban minden, még a legkisebb faluban is találhat kis családi tavernákat.
Rendeljen meze-t
Ha Ön is úgy szeretne étkezni, mint a helyiek, rendeljen többféle ételt - az úgynevezett meze-t (kicsit hasonlít a spanyol tapasokra) -, és hagyja, hogy azok körbejárják az asztalt. És ne ossza fel az árat, Görögországban összességében fizet.
Pékségek és kávézók
Az ínyencek számára egy másik vonzerőt jelentenek a kiváló pékségek, amelyek a friss kenyér mellett olyan sós és sós finomságok hatalmas választékát kínálják, amelyeknek nem tudsz majd ellenállni.
Emellett minden sarkon találunk kávézókat is, ahol tipikus görög édességeket kínálnak, és ahol a helyiek előszeretettel reggeliznek.
A reggeli általában csak kávéból áll, és utána a görög általában valamilyen édességet rendel, egy újabb kávé vagy cappuccino mellé.
Ha szeretné megtapasztalni az igazi görög hangulatot, menjen el a piacokra, amelyeket a kisvárosokban is tartanak, legalább hetente egyszer. Finom például a feta sajt vagy az igazi görög joghurt vagy a méz.
Borravaló az étteremben
Általában Görögországban a borravaló-kultúra nem túlságosan meghonosodott, és különösen a kevésbé turistás tavernákban egyáltalán nem várható el borravaló, és nem számít baki, ha nem hagysz belőle.
A borravaló a turisztikai helyeken gyakoribb, de nincs társadalmilag elfogadott határ. Inkább csak felfelé kerekítik általában a legközelebbi jól kiszámolt összegre.
Szokásos árak az éttermekben
Az árak helytől és szezontól függően változnak, de általában egy főétel hússal 9 eurónál kezdődik az üdülőhelyeken kívül, egy saláta 5 eurótól, egy kávé vagy egy korsó csapolt sör pedig 2,50 eurótól.
A szigeteken és a turistásabb helyeken drágább. Egy tipikus moussaka 8 és 12 eur közötti összegbe kerül, a hal és a tenger gyümölcsei 20 eur körüli összegbe, míg a legolcsóbb szuvlaki 6 és 10 eur között van.
Ha szórakozni megy, számoljon azzal, hogy egy koktélért körülbelül 10 eurót kell fizetnie.
Mielőtt elmegy, mindenképpen nézzen utána az interneten, hogy milyen ajánlásokat kaphat bizonyos, a környéken népszerű tavernákról, és legalább próbáljon meg előre foglalni. Ha nem teszi, készüljön fel a több tucat perces várakozásra. Néhány tavernában szó szerint sorban állnak.
Van még kérdés?
Ha bármilyen kérdése vagy észrevétele van a cikkel kapcsolatban...