Kínai negyed

Kínai negyed

Ha még sosem járt Kínában, és szeretne egy gyors látogatást tenni New Yorkban, akkor irány a kínai negyed. A koncentrált terület körülbelül százezer kínai bevándorlónak ad otthont, akik magukévá tették a környéket. Kínai éttermek, piacok és mindenekelőtt rengeteg furcsa szag és persze kínai emberek.

A 10 legjobb szálloda New Yorkban

Hasonló "kis kínai negyedeket" Brooklynban és Queensben is találsz, de a manhattani messze a legnagyobb és legélénkebb.

Little China New York szívében

A kínai negyed története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor kínai menekültek ezrei indultak Amerikába az éhínség, majd a kínai-japán háború elől. A külföldön élő kínaiak szeretnek közösségeket alkotni, és ez nem volt másképp Manhattanben sem, ahol az akkoriban olcsó Canal Street negyedet választották.

A kínai negyed azonban csak az 1960-as és 1980-as évek között, a kínai kommunista uralom alatt tapasztalt tömeges migrációt és fejlődést. A manhattani Little China lakossága elérte a 100 000 főt, és ezzel a mai napig ez az első legnagyobb kínai diaszpóra a nyugati féltekén.

A legnagyobb népesség Guangdong tartományból és fővárosából, Guangzhou-ból (Kanton), valamint Hongkongból származik. Ezzel szemben a jóval kisebb brooklyni kínai negyedben a Fuzhou városából származó emberek dominálnak.

Szívja magába az egzotikus illatokat és érzéseket

A kínai negyed legélénkebb része a Canal Street főutcára merőleges mellékutcákban, valamint a Manhattan-híd és a Broadway közötti viszonylag rövid szakaszon található. Merüljön el a kínai negyed szívében, és ne csak a Canal Street-en maradjon. Körülvesz a jellegzetes kínai ételek illata, a mindenütt jelenlévő kínai feliratok és az utcai élet hihetetlen pezsgése.

Ne féljen megállni a helyi éttermek egyikében, hogy megkóstolja a kínai specialitásokat. Lehet, hogy semmit sem értesz az étlapon, de a pultnál mindig van legalább valaki, aki beszél angolul.

A kínai negyed legélénkebb utcái a Mott Street és a Mulberry Street.

Szállás a kínai negyedben

A Chinatownban található szállodák már régóta a legolcsóbbak közé tartoznak egész New Yorkban, különösen, ha hajlandó voltál kompromisszumot kötni a minőség terén. Ez a szabály azonban egy ideje már nem igaz; a helyi szállodák általában csak a Chinatown közösségének dolgoznak, és a szokásos portálokon keresztül nem lehet foglalni.

A kínai negyed szélén azonban még sokáig találkozhatunk Lower Manhattan legolcsóbb szállásával, mégpedig a nem túl jó minősítésű U.S. Pacific Hotel*tel, amely közös fürdőszobával és WC-vel rendelkezik, de éjszakánként 73 euró körüli áron.

Sokkal jobb minőségű szállást 2600 és 147 eur/éj közötti (Manhattanben átlag alatti) árakkal kínál a közeli Richland LES Hotel *** a kínai negyed keleti szélén.

Hogyan juthat el a Chinatownba?

A kínai negyed Lower Manhattanben, a Manhattan-híd torkolatánál található.

A legközelebbi metróállomás:

  • Canal St (a városrész közepén) - barna J, Z vonalak; zöld 4-es, 6-os vonalak; sárga N, Q, R, W vonalak.
  • Grand St (a kerület északi szélén) - narancssárga B, D vonalak.
  • East Broadway (a kerület keleti szélén) - narancssárga vonal F

Az 1-es, 55-ös és 103-as buszjáratok szintén áthaladnak a kínai negyeden.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót New York-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.