Grönland - hagyományos ételek

Milyen ételeket érdemes megkóstolni Grönlandon? Milyen ételeket árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
A grönlandi konyha
A grönlandi gasztronómiára még mindig nagy hatással van a hagyományos inuit konyha, amely főként a Grönlandon kifogható helyi élelmiszerekre épül.
Ennek megfelelően a tengeri herkentyűk, különösen a halak, a bálna- és fókahús, a garnélarák és nagyrészt a rénszarvashús a leggyakoribb étlapon.
A dán konyhát elsősorban a reggeli és a snackek befolyásolják. Grönlandon szintén rendkívül népszerű a smørrebrød, egy nyitott szendvics, amely jellemzően fekete vagy teljes kiőrlésű kenyérből készül, és a sajtoktól a halakig sokféle hozzávalóval van megrakva.
A nemzeti étel
A grönlandi és inuit nemzeti étel a suaasat leves, amelyet általában otthon fogyasztanak, és az éttermekben is kínálnak.
A nagyon gazdag leves fóka-, bálna- vagy rénszarvashúst tartalmaz, amelyet tengeri madarak húsával egészítenek ki. Gyakran a fent felsorolt összetevők kombinálásával készül.
Burgonyát adnak hozzá, és a leves rizs hozzáadásával még erősebbé tehető.
Egyéb grönlandi specialitások
Az alábbi ételek például megtalálhatók a szokásos grönlandi étlapon.
- Friss hal - leggyakrabban tőkehal és lazac
- Rénszarvashús - Grönland déli részén jelentős rénszarvasállomány él, és a rénszarvashús a hal után a grönlandi konyha leggyakoribb alapanyaga.
- Bálnahús - nagyon népszerű az északi sarkkörtől északra fekvő területeken, beleértve a híres mattuk ételt, amely nem más, mint bálnahús, bőr alatti zsírréteggel.
- Fókahús - általában levesek vagy más húsételek köreteként adják.
- Egyéb tenger gyümölcsei - a halak és bálnák mellett a grönlandi konyha igen gazdag garnélarákból és kagylókból.
- Bárányhús - különösen délen népszerű a rozmaringos bárányhús. A déli szigeteken egyébként bőségesen van birka.
- Áfonya és varjúhéj - az egyetlen ehető gyümölcs, amely vadon terem (különösen Grönland déli részén), és amelyből népszerű desszertek készülnek.
Italok
Grönlandon nincsenek ismert sörfőzdék vagy szeszfőzdék, és nincsenek jellegzetes helyi limonádék.
A legkelendőbb édes ital a dán Faxe Kondi limonádé.
A grönlandiak meglehetősen sok alkoholt fogyasztanak, különösen vodkát és importált sört.
A tipikus alkoholos ital a grönlandi kávé, amely egy koktél, amely kávéfelhőkből készül, amelyhez Kahlua, whisky, Grand Marnier és tejszínhabot adnak.
Hogyan étkezzen úgy, mint egy helyi
Grönlandon nincs sok hagyományos étterem. A grönlandiak inkább a kávézókba járnak, amelyeket minden nagyobb faluban megtalál.
A turistáknak szánt jobb éttermek főleg a szállodákban találhatók.
A helyiek egyébként is főleg otthon esznek.
Grönlandon nincsenek ismert gyorséttermek.
Az éttermek szokásos árai
Egy étteremben a vacsora körülbelül 200 dkk-t kóstál fejenként, italokkal együtt.
Példák az árakra:
- Főétel (hal vagy rénszarvashús) - 170 dkk
- Külföldi konyha (általában pizza vagy tészta) - 150 dkk
- Tenger gyümölcsei - 150 dkk
- Helyi sör 0,5 liter - 70 dkk
Szupermarketekben kapható élelmiszerek
Szupermarketek minden városban találhatók, és figyelembe véve Grönland külvilágtól való távoli fekvését, jól felszereltek.
A legnagyobb városokban, amelyek több mint 3000 lakosúak, általában egyszerre több szupermarket is működik. A legnagyobb áruválasztékot mindig ezekben a szupermarketekben találja:
- Brugseni
- Pisiffik
A kisebb grönlandi szupermarketek a következő márkákat működtetik:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Az üzletek általában nagyon széles választékban kínálnak konzerveket, rizst, tésztát, burgonyát és mindenféle fagyasztott húst.
A friss áruk közül logikusan a szupermarketekben van a legszélesebb választék a tenger gyümölcseiből.
A gyümölcsök és különösen a zöldségek választéka viszont nagyon szegényes, mivel ezeket csak fagyasztva hozzák be Grönlandra.
Van még kérdés?
Ha bármilyen kérdése vagy észrevétele van a cikkel kapcsolatban...