Repülés késése vagy Mire vagyok jogosult, és hogyan kaphatok kártérítést?

Késett járat

Ha repülővel utazik, előfordulhat, hogy a járata jelentősen, órákat késik. Ilyenkor jó, ha tudja, hogy mire jogosult, és milyen kártérítést igényelhet a légitársaságtól.

A légi közlekedésben a kártérítésről a 261/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet rendelkezik, amelynek eredeti szövege az eur-lex.europa.eu oldalon található.

Csak pénzre van szüksége egy késő járat miatt? Igényeljen kártérítést akár 2 évre előre.

Mikor jogosult kártérítésre a járatkésés miatt?

Nem minden késő járat tartozik automatikusan a fenti rendelet hatálya alá, így kártérítés igényelhető. Ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhessünk tárgyalni a kártérítésről, a járatának :

 • valamely tagállam területén lévő repülőtérrőlinduljon
 • a tagállamok területén lévő repülőtérenvégződik, és európai légitársaság üzemelteti.

Tagállam az Európai Unió mind a 27 országát jelenti , beleértve Guadeloupe-ot, Francia Guyana-t, Martinique-ot, Réuniont, Mayotte-ot, Szent Mártont, az Azori-szigeteket, Madeirát és a Kanári-szigeteket. A tagállamok közé tartozik Norvégia, Svájc és Izland is.

Egy másik feltétel maga a késés hossza, amely a járat hosszától függ. Kártalanítás fizetendő a következő késések esetén:

 • 2 óra legfeljebb 1 500 km-es járatok esetén
 • 3 óra az 1 500 km és 3 500 km közötti járatok esetében.
 • 4 óra a 3 500 km feletti járatok esetében

A pénzügyi kártérítésre a célállomás repülőterén érvényes 3 órás késési szabály vonatkozik.

Mire vagyok jogosult járatkésés esetén?

Minden utas jogosult a következő ingyenes kártalanításra járatkésés esetén:

 • a késés időtartamával arányosfrissítőkre
 • 2 telefonhívás és e-mail
 • szállodai elhelyezés, ha a késés egy éjszakára szól
 • pénzügyi kártérítés legfeljebb 600 eurós összeghatárig

Hozzá kell tenni, hogy a jogosultságot nem kínálják fel automatikusan, és a legtöbb légitársasággal saját magának kell felvennie a kapcsolatot. Ez különösen igaz a szállással kapcsolatos igényekre és szinte mindig a pénzügyi kártérítésre.

Üdülési jogosultság

Minden légitársaság köteles gondoskodni az utasokról, ha legalább 2 órás, illetve közép- és hosszú távú járatok esetében 3 órás, illetve 4 órás késés várható, függetlenül a késés okától.

Az utasok általában egy vízzel teli bagettre vagy kb. 15 eurós névértékű utalványt kapnak, vagy közvetlenül az indulási kapunál konkrét frissítőket kínálnak nekik.

Szállásjogosultság

Ha járata jelentősen késik, és a repülőtéren kell éjszakáznia, ne féljen felhívni, hogy igényt tarthasson az ingyenes szállásra. A légitársaság köteles biztosítani és megtéríteni az utasoknak a szállást, beleértve a szállodába való szállítást és természetesen az étkezést is.

Ha a légitársaság elutasítja, és a járat legalább 8 órát késik az éjszaka folyamán, akkor saját költségén bejelentkezhet, és később igényelheti a visszatérítést - a kifizetést igazoló bizonylatot őrizze meg.

Igényeljen ingyenes pénzügyi kártérítést járatkésés esetén

Pénzügyi kártérítés igénylése

A 3 órát vagy annál többet késő járat vagy törölt járat legnagyobb vonzereje, hogy utasonként legfeljebb 600 eurós pénzügyi kártérítésre jogosult. Ez alól a kártérítés alól néhány kivétel van.

Az első az, hogy a késés idejét a célállomás repülőterén számítják ki. Ez a menetrend szerinti és a tényleges érkezés közötti különbség. Érkezésnek minősül, amikor a repülőgép a kifutópályán parkol, és az utasok kiszállására szolgáló ajtókat kinyitják.

Pénzügyi kártérítés nem fizethető, ha a légitársaság nem tudta befolyásolni a késést, pl:

 • rossz időjárás
 • madárcsapás
 • a repülőtéri személyzet vagy a légiforgalmi irányítás sztrájkja
 • háború és politikai zavargások

A repülőgép meghibásodása vagy a légitársaság személyzetének sztrájkja azonban nem minősül vészhelyzetnek.

A késedelmes járat egyes utasai számára járó pénzügyi kártalanítás összegét a járat távolsága határozza meg az alábbiak szerint:

 • 250 eur / 220 eur 1 500 km-es távolságig terjedő járatok esetén.
 • 400 eur / 348 eur 1 500 km és 3 500 km közötti járatok esetében
 • 600 eur / 531 eur a 3 500 km feletti járatok esetében.

A 3 500 km feletti járatok esetében 3-4 órás késés esetén a légitársaság jogosult a kártérítést 50%-kal, azaz 300 euróval csökkenteni.

Ingyenes pénzügyi kártérítés igénylése járatkésés esetén

Hogyan igényelhet pénzügyi kártérítést járatkésés esetén

A járatkésésért járó pénzügyi kártérítés esetében, jobban, mint bárhol máshol, az elmélet teljesen ellentmondásban van a valósággal. Legyen türelmes és határozott, amikor igényét előterjeszti. A légitársaságok nagyon szívesen keresnek kifogásokat bármire, mi több, akár teljesen figyelmen kívül is hagyhatják Önt.

A jelentkezéshez a következőkre lesz szüksége:

 • elektronikus jegy (a jegy vagy az utazás megvásárlásáról szóló visszaigazolás e-mailben).
 • beszállókártya
 • a járat késéséről szóló visszaigazolás

A késedelmes járatról szóló nyomtatványt a légitársaság adja ki a repülőtéren, vagy elegendő egy fénykép az érkezési tábláról, amelyen a késedelmes járatod szerepel, vagy vegyél egy nyomtatott képernyőt a Flightradar24 weboldalról.

Ezután töltse ki az igénylőlapot, vagy küldje el a légitársaság ügyfélszolgálatának e-mail címére, és várjon. Az e-mailben kérjük, közvetlenül tüntesse fel, hogy a 261/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek megfelelően XX euró kártérítést kér a 3 órát meghaladó késés miatt. Ne felejtse el megadni a bankszámlaadatait, beleértve az IBAN és SWIFT formátumot is.

Hol igényelheti a kártérítést a kiválasztott légitársaságoknál:

Rögtön leszögezzük, hogy az olyan légitársaságoktól, mint a Smartwings (Travel Service), a Ryanair, a Wizz Air, az easyJet és más légitársaságoktól kártérítést behajtani a magánszemélyek számára irreális.

Ügynökségen keresztül történő igénylés

Haidőt és fáradtságot szeretne megspórolni magának, vagy ha az eljárás túl bonyolult az Ön számára, egyszerűen forduljon egy erre szakosodott ügynökséghez kártérítésért.

Ingyenes pénzügyi kártalanítás igénylése késett járat esetén

Miután a kártérítési igényét igazolták, csak alá kell írnia egy meghatalmazást az ügyvédnek, és már csak a kártérítés kifizetésére vár. Az ügynökség csak a behajtott összeg egyötödének megfelelő jutalékot számít fel. Ön semmit sem fizet előre, még akkor sem, ha az ügyét végül elutasítják.

Akár 3 éves késedelemmel is benyújthatja a keresetét, de ideális esetben a késedelem bizonyítéka miatt azonnal rendezi az ügyet.

Következtetés

Egyetlen utazó sem kerülheti el előbb-utóbb a késő járatot. Ha hosszú órákig tartó késéssel kell szembenéznie, tudja, mire jogosult, és hogyan kaphat kártérítést a légitársaságtól.