Hogyan béreljen autót külföldön először

Autókölcsönzés

Rengeteg olyan úti cél van a világon, ahol bérautó nélkül egyszerűen nem ugyanaz. Akár az USA természeti csodáit szeretné felfedezni, akár Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában szeretne átkelni, vagy egyszerűen csak szabad és menetrendtől független akar lenni, léptei biztosan egy bérelt autó felé veszik az irányt.

Hogyan is működik valójában egy ilyen autóbérlés, és mit kell feltétlenül szem előtt tartani? Nem kell aggódnod, írtunk neked egy alapvető útmutatót, amelynek elolvasása után semmi sem fog meglepni.

Hol foglalhat autót

Több tucatnyi foglalási portál létezik. Az autó kiválasztása nagyjából úgy működik, mint a repülőjegy kiválasztása. Keresőmotorok segítségével összehasonlíthatja az összes elérhető autókölcsönző cég ajánlatát, vagy közvetlenül az egyes kölcsönző cégek weboldalain foglalhat.

Keresőmotorok segítségével

A legtöbb esetben a legegyszerűbb a keresőmotorokon keresztül foglalni. A Booking.com az egyik legnépszerűbb és legátláthatóbb, mi magunk is sokat használjuk.

Ha egy keresőmotoron keresztül foglal, mindig tudni fogja, hogy melyik kölcsönző cégtől bérel, és a bérlés feltételeit is részletesen ismertetni kell. Kerülje a csábító árakat kínáló összehasonlító oldalakat, ahol nem talál hasonló információkat, például nem ajánljuk az economycarrentals.com használatát.

A hasonló keresőmotoron keresztül történő foglalásnak megvan az az előnye, hogy a legtöbb ajánlatot a legolcsóbbtól a legdrágábbig összehasonlítja, így nem kell az egyes kölcsönző cégek weboldalain keresgélnie. Ráadásul a hasonló oldalakon keresztül történő foglalás általában olcsóbb, mint közvetlenül az autókölcsönző cég weboldalán keresztül történő foglalás.

Foglaljon autót a booking.com oldalon

Másrészt az egyik hátránya, hogy a bérleti feltételeket részletesen és kétszer is el kell olvasni. Gyakran előfordul, hogy egy adott ajánlat kiválasztása után a feltételek frissülnek, és eltérnek az eredeti szövegtől. Ezért fizetés előtt olvassa el őket újra.

Foglaláskor közvetlenül az oldalnak fizeti ki a pénzt, és az esetleges módosításokat vagy lemondásokat is rajtuk keresztül intézi.

Az autókölcsönző cég weboldalán keresztül

Természetesen minden autókölcsönző cég saját foglalási rendszert működtet, amelyen keresztül lehet foglalni az autót. A legtöbb esetben ez a lehetőség drágább, mint a fent említett keresőmotorok, de ez nem mindig van így. Mindig javasoljuk az ajánlatok összehasonlítását.

Különösen a prémium kategóriás helyeken, azaz a nagyon turisztikus helyeken vagy a távoli területeken lehet, hogy olcsóbb, ha közvetlenül a kölcsönző cég weboldalán keresztül foglal. A legismertebb világszerte működő cégek közé tartozik az Alamo, az Avis, a Budget, a Dollar, az Europcar, a Sixt, a Hetz, az Alamo, a Thrifty és mások.

Kerülendő kölcsönző cégek

Nem minden cég jó hírű, és a csábító ár ellenére a végén nevetséges díjakat számítanak fel, vagy megpróbálnak különböző károkat kitalálni, és az autó visszaadása után megterhelik a kártyáját.

Hagyományosan a legrosszabb kölcsönző cégek közé tartozik a Goldcar, a Centauro, a Firefly, a Record és az InterRent.

A repülőtéren vagy a városban?

Mindig ellenőrizze a bérleti díjakat a repülőtéri kirendeltségen és egy közeli városban. Az árak akár több tíz százalékkal is eltérhetnek egy repülőtéren kívüli kirendeltségen (de nem muszáj), ezért hasonlítsa össze, hogy megéri-e egy rövid utat megtenni a repülőtérről a helyi közlekedéssel. A több mint 600 repülőtérről induló közlekedéssel kapcsolatos információkért tekintse meg útmutatónkat.

Mikor foglaljon és mennyibe kerül az autóbérlés

Általában minél korábban foglalja le az autót, annál kevesebbet fizet. A legtöbb autókölcsönző cég és az olyan foglalási oldalak, mint a booking.com, 48 órával a bérlés előtt ingyenes lemondást tesznek lehetővé, így semmi sem akadályozza meg, hogy a biztonság kedvéért jó előre foglaljon, és időről időre ellenőrizze az árakat - az autókölcsönző cégeknek is lehetnek különböző kedvezményes akcióik.

Ráadásul, akárcsak a repülőjegyek esetében, itt sem csak az számít, hogy mennyivel előre foglalja le az autót, hanem az is, hogy milyen időpontokra.

A nyaralóhelyeken a nyári szünidőben kell a legtöbbet fizetni, míg télen az árak gyakran abszurdan alacsonyak, napi néhány száz korona körül mozognak (például Írországban, Spanyolországban vagy Portugáliában).

Foglalja le előre az autóbérlést

Ez még attól is függ, hogy milyen napokon béreled az autót. Ha turisztikai célpontba tart, a hétvégi árak a legdrágábbak (általában csütörtök délben kezdődnek és hétfő délben érnek véget), míg a hétköznapok a legdrágábbak azokban a nagyvárosokban, ahol az autókat munkára bérlik.

Minden egyes foglaláskor kitöltöd az átvétel dátumát és pontos időpontját, ami fontos szerepet játszik. Az árak minden napra kiszámításra kerülnek. Ha pénteken 10:30-kor bérelsz autót, és szombaton 10:30-kor adod vissza, akkor 1 napot kell fizetned, de ha 11:00-kor adod vissza, akkor 2 teljes napot kell fizetned.

Továbbá, minél hosszabb a bérleti időszak, annál kevesebbet fizetsz naponta. Ha például 14 napra bérelsz autót az USA-ban, akkor valószínűleg 30 usd alatt marad a napi bérleti díj.

Mire kell figyelni a rendeléskor

Számos trükkös dolog történhet, amikor a legolcsóbb ajánlatokat keresed, amelyek közül néhány rosszat tehet a pénztárcádnak. Röviden, autóbérléskor, jobban, mint bárhol máshol: olvasd el a feltételeket.

Biztosítás, önrész és kaució

A három bűvös szó, amit valószínűleg a leggyakrabban olvashat autókölcsönzéskor. Ezek szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Biztosítást köthetsz akár egy harmadik féllel, például a booking.com-on keresztül történő foglaláskor, vagy teljesen önállóan egy másik társasággal, vagy közvetlenül a kölcsönző céggel.

A harmadik fél által kötött biztosítási lehetőség olcsóbb, másrészt viszont a "papírmunka" probléma esetén kicsit bonyolultabb. Ha harmadik személyen keresztül köt biztosítást, és valami történik, az autókölcsönző cég megterheli a kártyáját, és Ön ezt követően a biztosítást megkötő cégnél fog igényt érvényesíteni.

Ha viszont közvetlenül a kölcsönző cégnél köt biztosítást, akkor nem kell semmivel sem foglalkoznia, és a kölcsönző cég intézi az összes papírmunkát Ön helyett. Másrészt az ilyen biztosítások lényegesen drágábbak, és egyes esetekben meghaladják magát a bérleti díjat.

Az alapár szinte mindig tartalmazza a CDW (Collision Damage Waiver) biztosítást, de ez csak a karosszériában keletkezett károkra terjed ki egy bizonyos összeghatárig. Nem terjed ki a belső tér, az ablakok, a futómű vagy a gumiabroncsok sérülésére.

Az árhoz bármikor hozzáadhat egyes komponenseket, vagy választhatja a teljes körű, nulla önrészesedésű (általában LDW vagy FDW néven emlegetett) gépjármű-felelősségbiztosítást. Az árak a helyszíntől, az autó típusától és a bérlés hosszától függően változnak.

Általában napi 25 usd körül mozognak, ha egy "harmadik fél" révén kötik meg, vagy 25 usd és 60 usd között, ha közvetlenül a kölcsönző cégen keresztül kötik meg.

Az önrész az a maximális összeg, amelyet a kölcsönző cég az autó megrongálódása vagy ellopása esetén felszámíthat. Az összegek több száz eurótól több ezer euróig terjedhetnek (az általunk tapasztalt maximális összeg 2500 euró volt).

Ha nulla önrészesedésű teljes körű biztosítást köt, akkor semmit sem fizet, ha az autója megsérül vagy ellopják, de a felelősségbiztosítás esetében megint csak a kölcsönző cég veszi fel először a pénzt, és Ön csak ezután igényli a kárt a biztosítótársaságtól.

Vigyázzon! Ha nem fizet teljes körű biztosítást (LDW vagy FDW), és csak az alap CDW-biztosítást tartalmazza (azaz általában csak a karosszéria), az önrész összege csak erre a biztosításra vonatkozik.

Ha teljes körű biztosítás nélkül, csak alap CDW biztosítással bérelt autót, és tönkreteszi a motort, a kuplungot vagy az autó más részét, akkor a kár teljes összegét kell fizetnie, nem csak a maximális "önrész" összegét.

A kaució az az összeg, amely a bérlés napján zárolásra kerül, és feloldásra kerül, amikor visszaadja az autót, ha biztonságosan visszaadja azt. Felhívjuk figyelmét, hogy a pénz nem kerül automatikusan feloldásra a visszavétel napján, az egész folyamat akár 3 hétig is eltarthat.

A kaució összege ismét nagymértékben eltér a kölcsönző cégeknél, és 100 eurótól 2 500 euróig terjedhet. Gyakran a kaució megegyezik az önrész összegével, de nem ez a szabály.

Az, hogy a kölcsönző cég mennyi pénzt zár le, ismét a biztosítási kötvénytől függ. Ha közvetlenül a kölcsönző cégnél köt teljes körű fedezetet, akkor kevés vagy egyáltalán nem kell kauciót fizetni, ha pedig egy harmadik fél (például a renalcars.com vagy egy hagyományos biztosítótársaság) révén köt teljes körű fedezetet nulla önrész mellett, akkor nem kerülheti el a kauciót.

Mindkét esetben tartson a kártyán annyi pénzt, amennyire nem lesz szüksége azonnal a nyaralás alatt vagy néhány hétig utána.

Hitelkártya vagy bankkártya?

A kaucióhoz kapcsolódik az örök kérdés, hogy milyen típusú hitelkártyát használjon. A hitelkártyára a hitelfelvételhez van szükség. A legtöbb autókölcsönző cég ezt kéri a kaució letiltásához.

Bár vannak kivételek, ahol bankkártyával is boldogulhatsz, ez általában azt jelenti, hogy drága biztosítást kell kötnöd nulla önrész mellett. Gyakoriak azok az esetek, amikor a helyszínen derül ki, hogy nem adnak kölcsön autót csak azért, mert nincs hitelkártyád.

A hitelkártyák megbízhatóbbak a kölcsönző cégek számára, mint a bankkártyák, jobban bíznak abban, hogy az ügyfélnek valóban lesz elég pénze, ha szükség van rá. A hitelkártyával történő kölcsönzés az Ön számára is kedvezőbb - ha egy nagyobb összegű letétet zárolnak, akkor a bank pénze "hiányzik", nem pedig közvetlenül az Öné.

Óvakodjon az üzemanyag-politikától

Az üzemanyag-politikát már az autó foglalásakor egyértelműen deklarálni kell. A legelterjedtebb és legátláthatóbb az úgynevezett "Full - Full". Ilyenkor teli tankkal bérelsz autót és teli tankkal adod vissza, a benzinért pedig pontosan úgy fizetsz, ahogyan végighajtasz.

Olcsóbb árat kínálhatnak a "Full - Empty" politikával rendelkező kölcsönző cégek, vagy az "Prepaid Fuel", azaz "Full - Empty" politikával is, ahol Ön teli tankkal bérli az autót, és üres tankkal adja vissza. Kerülje az ilyen ajánlatokat. Ez nem jelenti azt, hogy ingyen kapja meg az autót teli tankkal.

A benzinért előre fizet, de az autót üres tankkal adhatja vissza, amikor visszaadja. Először is, a kölcsönző a lehető legmagasabb benzinárat fogja felszámítani Önnek, másodszor pedig a bérleti időszak végén folyamatosan figyelnie kell majd az üzemanyagszint-mérőt, nehogy túlfizetjen, és "üresen" adja vissza az autót.

Kilométerhatárok és mozgási területre vonatkozó korlátozások

Fordítson figyelmet a "Kilométer/kilométerek" pontra. Nem minden kölcsönző cég engedélyezi, hogy korlátlan távolságra vezesse az autót. Ők igen, de a szabad limit túllépéséért fizetni fog.

Ha azt írja, hogy "korlátlan", akkor olyan messzire vezetheti az autót, amilyen messzire csak akarja. Ha nem, akkor mindig van egy maximális kilométerszám, amit ingyenesen (naponta) megtehet, és minden további kilométerért egy összeg, általában 1 usd körül.

Az is gyakori, hogy az autókölcsönző cégek megtiltják a más országokba való utazást. Ha azon országon kívülre szeretne utazni, ahol autót bérel, mindig győződjön meg előre arról, hogy ez lehetséges lesz-e.

A járművezetők száma

Minden egyes foglaláskor kitölti, hogy szeretne-e további sofőrt hozzáadni. Ha nem adja hozzá ezt a szolgáltatást, akkor automatikusan feltételezzük, hogy csak az a személy fog vezetni, akinek az autót bérli.

Ha az autót nem a szerződésben szereplő sofőr vezeti, az nem jogellenes. Ha azonban bármilyen probléma adódik az autóval, vagy baleset történik, akár önhibájából, akár nem, és az autót olyan személy vezeti, aki nem szerepel a szerződésben, a teljes költség az ön felelőssége lesz. Ez még akkor is így van, ha Ön teljes biztosítást fizetett nulla önrésszel.

A vezető életkora vagy a fiatalok és az idősek külön fizetnek.

Ha autót bérelsz, és 25 év alatti vagy 65 év feletti vagy, akkor fiatal sofőr felárat kell fizetned, ami a világ bármelyik kölcsönző cégénél elkerülhetetlen.

Statisztikai tény, hogy a fiatal és idősebb vezetők hajlamosabbak a balesetekre, és ezt az autókölcsönző cégek is tudják. Egyes országokban még magasabb kötelező felelősségbiztosítást kell fizetni, ha fiatal sofőr vezet.

Az összegek valóban magasak, és nem ritkán meghaladják a teljes bérleti díjat.

Ha Ön 21 év alatti, a legtöbb országban egyáltalán nem adnak bérbe autót - még díj ellenében sem.

Az autó típusa

Foglaláskor természetesen különböző méretű és kategóriájú autók közül választhat. Ne feledje azonban, hogy a kölcsönző cég nem garantál egy adott márkát és modellt. Mindig vegye figyelembe a "... vagy hasonló" feliratot, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan vagy hasonló kategóriájú autót bérelnek Önnek.

Ne feledje azt sem, hogy nem mindig állnak rendelkezésre kézi sebességváltós autók, különösen az USA-ban, Ausztráliában vagy Új-Zélandon.

Egyirányú autóbérlés

Bár csábító egy epikus országjáró körutat tervezni, kevésbé praktikus visszamenni oda, ahol az autót kibérelte. A nagyobb autókölcsönző cégek túlnyomó többsége lehetővé teszi, hogy az autót egy másik fiókban (de mindig ugyanabban az országban) adja vissza. Ellenőrizze azonban nagyon alaposan a végső árat, és nézze meg a tételeknél, hogy mi az, ami nincs benne az árban.

Foglaljon egyirányú autóbérlést

Az egyirányú autóbérlés díja nagyon magas lehet, gyakran többszöröse magának a bérleti díjnak. A kevésbé jó hírű autókölcsönző cégek ezt a díjat nem számítják bele a teljes árba, csak apró betűvel említik meg az árban nem szereplő információk között.

Vannak persze kivételek, ahol az egy útra szóló díj nem elképesztően magas, jellemzően kisebb országokban, szigeteken, de néhány amerikai, dél-afrikai vagy európai országbeli kölcsönző cégnél is.

Drága kiegészítő felszerelések

Ha gyerekekkel utazik, valószínűleg az autó mellé gyerekülést is foglal majd. Azonban nézze meg alaposan, hogy mennyibe fog ez kerülni. Egy heti bérleti díj jellemzően 1 euró körül mozog, és lehet, hogy jobban jársz, ha otthonról hozod az ülést, mivel a legtöbb légitársaság ingyen szállítja.

A GPS-ért egyáltalán ne fizessen külön, mivel az árak gyakran abszurd módon elérik a 100 eurós hetenkénti árakat.

Amire szükségem lesz

Említettük a főbb buktatókat, amelyekkel magának az autónak a lefoglalásakor találkozhatsz. De mit kell magaddal vinned ahhoz, hogy egyáltalán bérelhess autót?

Először is szükséged van egy hitelkártyára, amely annak a sofőrnek a nevére szól, akinél lefoglaltad az autót. A betéti kontra hitelkártyák kérdését fentebb már említettük.

Egy másik lényeges elem a nemzetközi jogosítvány. Természetesen vannak kivételek. Ha például van uniós jogosítványa, és egy másik uniós országba utazik, akkor nincs szükség nemzetközi jogosítványra.

A rendes jogosítványát is magával kell vinnie, amely nélkül a nemzetközi jogosítvány érvénytelen.

Azt is javasoljuk, hogy otthon töltsön le offline térképeket a telefonjára, és ne költsön feleslegesen pénzt GPS-berendezésre.

Hogyan működik a helyszínen

Amikor átveszi az autóját

Az átvétel során 3 féle átvételi móddal találkozhat. A legnagyobb repülőtereken az autókölcsönző pultok általában egy külön épületben vannak együtt, jól látható feliratokkal, vagy maga is eljuthat hozzájuk a helyi buszjárattal vagy vonattal, ami mindig ingyenes.

A kisebb repülőtereken közvetlenül az érkezési csarnokban vannak a pultok, a legkisebb repülőtereken pedig egy táblával ellátott személyt kaphatsz, aki elvisz a kirendeltséghez.

A pultnál aztán átadod az összes szükséges dokumentumot (útlevél/igazolvány és nemzetközi jogosítvány), és visszautasítod a kölcsönző cég által kínált extra szolgáltatásokat. Ez általában egy LDW (azaz teljes körű biztosítás nulla önrészesedés mellett) vagy egy előre fizetett tank felajánlása.

A biztosítást általában előre megkötik, és az előre fizetett tank általában nem költséghatékony.

Ezután bemutatja a bérleti díj fizetésére használt hitelkártyát, és általában letiltják rajta az előre meghatározott összegű kauciót. Ezt mindig feltüntetik a bérleti szerződés feltételeiben.

Ezt követően semmi akadálya nincs annak, hogy Ön birtokba vegye az autót. Mindig kap egy sablont, amelyet vagy Ön, vagy a kölcsönző cég alkalmazottja tölt ki Ön előtt, hogy az autó milyen helyeken és mennyire sérült. Ne becsülje alá az ellenőrzést, és töltsön ki minden látható sérülést, az apró karcolásoktól a piszkos belső térig.

A sablont ezután átadhatja az alkalmazottnak, vagy bedobhatja a parkolóból való távozáskor a rendelkezésre álló dobozokba (ez például az USA-ban bevett gyakorlat).

Az autó átadásakor

Mielőtt leadja az autót, győződjön meg róla, hogy az nem rendkívül piszkos, és ha az, vigye el egy autómosóba és porszívózza ki. Ez olcsóbban fog kijönni, mint a kölcsönző cég által felszámított szennyezési díj (általában 60 usd körül).

Maga az autó visszaadása általában gyors formalitás. Megérkezik, átadja a kulcsokat, és kész. Egyes kölcsönző cégeknél egy alkalmazott azonnal megvizsgálja az autót, és elmondja, hogy mi, ha valami baj van, másoknál még csak nem is találkozol élő emberrel, és bedobod a kulcsokat egy előkészített dobozba.

Míg a kölcsönző cég nyitvatartási idején kívül az autó átvétele vagy egyáltalán nem lehetséges, vagy külön felárat kell fizetni érte, addig a nyitvatartási időn kívüli visszavétel általában ingyenes. A kulcsokat a pultnál lévő dobozba dobja be.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a hitelkártya-kivonatokat legalább néhány héttel a visszatérés után. A legtöbb jó hírű kölcsönző cég e-mailben értesíti Önt, ha problémát talál (vagy akár büntetést fizet), mielőtt leemelné a pénzt a blokkjáról, de vannak olyan kölcsönzők, amelyek nem vesződnek azzal, hogy értesítsék Önt.

Következtetés

Az autóbérlés nagyban megkönnyítheti az utazást, és olyan új helyekre is kiterjesztheti az utazását, ahová egyébként nem jutna el. Fontos azonban, hogy jól ismerje és tanulmányozza a bérleti feltételeket, és ami a legfontosabb, értse meg azokat.

Több mint bárhol máshol, a látszólag legolcsóbb ajánlat nem biztos, hogy végül tényleg a legolcsóbb. Mivel több dologra is érdemes odafigyelni, ezért egy rövid összefoglalóval zárjuk.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat

  • A biztosítás általában nincs benne az alapárban. Egy harmadik fél révén olcsóbbat is köthetsz, azzal a megkötéssel, hogy biztosítási káresemény esetén mindent magadnak kell intézned, és a kölcsönző cég nagy összegű kauciót köt ki. A másik lehetőség a lényegesen drágább biztosítás közvetlenül a kölcsönző cégen keresztül. Ennek előnye, hogy a bérbeadó cég kezeli Ön helyett az eshetőséget, és Önnek nem kell aggódnia semmi miatt, valamint alacsony vagy semmilyen kauciót nem kell fizetnie.
  • Számítson arra, hogy szüksége lesz hitelkártyára, és legyen rajta elegendő limit a kaució letiltásához. A bankkártyával történő hitelfelvétel csak néhány kölcsönző cégnél lehetséges, és gyakran magas kaucióval jár.
  • Ne hagyja magát megtéveszteni az üzemanyag-politikával; az autó bérlése és visszaadása teli tankkal optimális.
  • Visszatéréskor rendszeresen ellenőrizze a hitelkártyáját, mivel a kevésbé jó hírű kölcsönző cégek továbbra is felszámíthatnak további díjakat.